Tillader du din partners lys at skinne?

 

Eller har du travlt med at begrænse ham eller hende? Føler du, at hvis han stråler for meget, lever for meget sit eget liv, fylder for meget – så tager han noget fra dig? At det er hans skyld, at du ikke får plads, ikke laver noget sjovt,  blegner, bliver kedelig, sur og tvær? At han er egoistisk, selvcentreret og ikke elsker dig, hvis han dyrker sin hobby intenst alene væk fra dig, er midtpunktet til en fest, får beundrende blikke af andre kvinder, vil på weekendtur med gutterne?

Jeg forstår godt det kan føles sådanne. Jeg har selv haft travlt tidligere med at begrænse min mand på områder, som jeg måske ikke selv var så god til eller fordi jeg selv drømte om den frihed han tillod sig at tage. Jeg kæmpede og argumenterede i de første år for, at han ikke skulle tage af sted på hans lange rejser til Sydamerika. Jeg var misundelig. FORDI JEG IKKE SELV TURDE LADE MIT LYS SKINNE. Jeg troede ikke, jeg måtte mærke mine egne behov og lyster og handle på dem. Men en dag læste jeg en brochure for en danserejse: hvorfor tager jeg ikke bare selv til Cuba og danser r…. ud af bukserne og maler de kropsbevidste cubanere?

Sandheden er, at vi kan brokke og kritisere vores partner, for at gøre det der føles godt og rigtigt for ham, men at det faktisk ikke kan lade sig gøre, hvis han ikke accepterer at lade sig standse? Han kan stå op for sig, mærke efter om dette her virkelig er en flugt han har gang i (fra sig selv) eller om det er et ærligt behov? Min mand stod fast. Fra starten af sagde han, at han også havde en anden kærlighed: Sydamerika. Og jeg er ham taknemmelig for at han gjorde det. Det har faktisk givet mig en stor respekt for ham, selvom jeg da har bandet ham i afsavn, dengang begge børn havde skoldkopper.

Vi fik os organiseret, og det endte jo med, at jeg også nød det meste af tiden han var væk. Så mærkede jeg mig selv på andre måder, fik set mere veninderne, måtte bede om hjælp hos naboer til børnepasning – ja græsenke-perioderne åbnede op for nye venskaber, jeg aldrig havde fået, hvis vi bare havde klaret det hele selv.

Hvem var det DU blev forelsket i, da I mødtes? Var det ikke netop ham den energiske, foretagsomme, ham med de spændende venner, der stod i sin power, når du så ham score et mål osv.?

Hvad drømmer du selv om at gøre mere af? Begynde at danse tango?  Ta´en tur i skoven med champagne og jordbær med veninderne og fortælle jeres inderste drømme? Ligge i badekarret en hel time søndag morgen uden forstyrrelser? Indrette et lille atelier på loftet og begynde at male? SÅ GØR DET – og skulle han brokke sig – hvad jeg ikke tror, der er store sandsynlighed for – så sig at det er din investering i dig selv, som også vil komme ham til gode BIG TIME.

Når jeg sidder med par i min praksis, tager jeg ofte en rød og blå rundt gennemsigtig plasticskive frem. De får én hver. Og så skal de hver især vise, hvor meget de synes deres skiver går ind over hinanden – altså hvor stor den lilla fællesmængde er i deres forhold nu? Om det er det ideelle for dem hver især eller om det kunne være anderledes? Det åbner ofte op for en rigtig spændende snak om alenetid kontra fællestid, uden at nogen føler sig forkerte og hvor uanede ønsker pibler frem.

Lad dit eget lys skinne, så kan du ikke lade være med at lade din partners lys skinne. Og så bliver I et lysende par, der trives.